Isolated Piles

a3-04Enabling Works for a future underground metro station beneath the new bus station involved creating retaining walls using contiguous augered piles. Isolated piles were installed to become future columns along the platforms.

Load Bearing Retaining Walls

Beams up to 3m deep were cast to span between columns and across  the future tracks. Lines of contiguous augered piles were connected at the top with deep concrete beams. These formed the load bearing retaining walls of  themetro station and track. The roof slab was cast across the top between the two lines of piles.  

 

 

 

 

Enabling Works

The detailed design for the Enabling Works was carried out under a design-and-build contract that enabled us to concentrate on the detailed design of the bus station structures above (see sheet 2 of 3). Construction of the bus station commenced as soon as the enabling works were complete.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Philharmonie de Paris

philThis is the next world class innovative building from the pompidou Centre. The Philharmonie de Paris was one of the first buildings to be designed without grid lines, using only BIM. The prestigious building has been hailed by President of France, Francois Hollande asthe greatest piece of civic architecture in the French capital for a quarter of a century. The €390 million concert hall, which opened to the public on the 14thJanuary 2015, was designed by the Pritzker-prize winning architectJean Nouvel, Hon. FAIA. It joins the other museums, conservatoires and theatres clustered in the Parc de la Villete to form the largest music complex in the world—as part of the ongoing redevelopment taking place in the 19 tharondissement. Read more

 

  

Published in Steel Framed Buildings

Post Grenfell High Rise Towers

Robert Thorniley-Walker is on the ICE Task Force of experts following the Grenfell Tower fire. The practice has vehemently argued against the fire policy of "stay until evacuated" in many buildings and argues that technology should be used as a way of communicating with residents.

For around 13 years, S&CC has been partially engaged on the design and site work for the forensic investigation and strengthening of high-rise residential concrete towers.

Several of the towers were the Ronan Point-type large panel system (LPS). Investigations continued to provide new surprises in the 1960's construction. In Three Towers 15 km of carbon fibre were installed to reinforce the floor slabs.

Robert has given many presentations on refurbishing high-rise buildings to members of ICE, IStructE, IMBE & BRE.

The practice has also been involved with inspection and assessment of multi-storey car parks.

 

Published in Towers

Concrete Tree

z122-02“Concrete Tree” for the new sea front in St. Helier, Jersey. The sculpture will resemble a healthy two hundred-year-old oak tree with a layered canopy in the fashion of a Cedar of Lebanon. The tree will be sited at a focal point on an otherwise exposed and barren length of sea wall. The height of the tree will be approximately 7m high. The artist’s impression gives an appreciation of the sale and nature of the sculpture.

From close observation, the base of the trunk will be seen to be carved from stone or sculptured in concrete with roots set to frame other stone artefacts. The specification for the concrete will maximise the viable life of the sculpture and include stainless steel reinforcement and air entrained concrete.

Published in Public Art

Tide, Time and the Moon

z122-01“Tide, Time and the Moon” for Helix Arts by Colin Wilbourne, Craig Knowles and Carl Fisher. This apparently simple sculpture entailed complex structural specification and detailing. The work involved construction of seven 1.2m diameter concrete bowls placed on the beach north of Sunderland. Foundations were designed to resist wave forces for three very different ground conditions.

 

 

 

 

 

 

z122-03Materials used in this most hostile of environments were revolutionary. The concrete contained inhibitors to reduce the risk of corrosion of reinforcement. Smooth internal finishes were produced using self-compacting concrete placed within a spun steel internal shutter and a fibreglass external shutter. Failures and successes in the pouring of the bowls helped to develop the technology of concrete, the durability of which is being monitored with interest.

Published in Public Art
Page 2 of 2